Warning: include(slo/titel.php) [function.include0]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/campinggids.com/httpdocs/landinfo.php on line 33

Warning: include(slo/titel.php) [function.include0]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/campinggids.com/httpdocs/landinfo.php on line 33

Warning: include() [function.include0]: Failed opening 'slo/titel.php' for inclusion (include_path='.:') in /var/www/vhosts/campinggids.com/httpdocs/landinfo.php on line 33
  CampingGids.com
camping --> Landinformatie (SloveniŽ)
 
CampingGids van Europa
 
 
Ga terug naar de vorige pagina
 
Zoek een camping in SloveniŽ
Het actuele weer in Slovenië bekijken
Robanov Kot
Bohini
Tientallen handige links zijn hier te vinden
Nog meer campings in de diverse landen
 
 

Slovenië

Slovenië (Sloveens: Slovenija; officieel: Republika Slovenija), is een republiek op de Balkan in Centraal-Europa. Tot de onafhankelijkheid in 1991 was Slovenië de noordelijkste deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 20.273 km2 en dat is 0,6 keer de grootte van Nederland. Slovenië is daarmee een van de kleinere staten van Europa.
  landschap
Slovenië is over het algemeen bergachtig met toppen boven de 2500 meter in het midden en noordwesten van het land. Meer dan 90% van het land ligt boven de 300 meter en de gemiddelde hoogte bedraagt 600 meter.

In het noordwesten liggen de Kamniške Alpen en de Julische Alpen met de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 meter). Triglav betekent “drie hoofden”, genoemd naar de vorm van deze berg. Om de Triglav heen ligt het Triglav Nationale park.

Richting zuidoosten daalt het landschap en vinden we heuvelachtige vlaktes en brede plateaus (1000-1500 meter). Langs de noordgrens van Slovenië en ten zuiden van de Julische Alpen liggen bergketens als de Karavanken (boven 2000 meter) en de Trnovski gozd (boven 1500 meter). Ten oosten van de Karavanken liggen de dichtbeboste uitlopers van de Oostenrijkse Norische Alpen (tot 1542 m)

Het oosten van Slovenië wordt steeds vlakker en gaat over in de Pomurje en de Pannonische Vlakte, die vooral in Hongarije ligt. In het zuiden en zuidoosten is het heuvelachtig in het stroomgebied van de Sava en de Krka.

grotten
Het zuiden en het zuidwesten van het land, tussen de hoofdstad Ljubljana en de Golf van Triëst, is beroemd vanwege de talrijke grotten of “jama’s” die zich in het daar aanwezige poreuze kalkgesteente gevormd hebben. Tot dit zogenaamde “Karst”-gebied behoren grottenstelsels die tot de imposantste van de wereld behoren, onder andere die van Postojna Jama en Škocjanske Jama. Het grottenstelsel van Postojna is ca. 20 kilometer lang. In totaal zijn er in het hele land ca. 7000 grotten bekend en de diepste gaat 1,3 kilometer de grond in.
meren
Mooi gelegen zijn de meren Bled, Bohinj, de Triglav-meren en de Krn-meren. De totale lengte van alle beken en rivieren bedraagt ca. 26.000 kilometer. De langste rivier van het land is de Sava. Deze ontspringt in Ratece op een steenworp afstand van de Italiaanse grens, en loopt door het noorden en het midden van het land naar Kroatië toe. Andere belangrijke rivieren zijn de Soèa in het westen, de Drava of Drau in het noorden, de Mura en de Kupa. Talrijk zijn ook de zoetwaterbronnen waar er zo’n 7500 van bekend zijn. Enkele honderden staan garant voor prima mineraalwater.
kust
De kust van Slovenië is rotsachtig en heeft geen natuurlijke zandstranden.
Triglavski narodni park
Triglavski narodni (ca. 84.000 ha) is een nationaal park met bergen, dalen, watervallen, gletsjers, meren en beekjes en omvat bijna de gehele Julische Alpen. Naast de hoogste berg van Slovenië, de Triglav, liggen in dit gebied ook de Danjavec, de Rjavina en de Plaski Vogel. Endemische planten- en dierensoorten hier zijn de Soca-forel, een bepaalde keversoort, de Julische papaver en de vlindersoort Erebia styx trentae.
klimaat
Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Een smalle strook aan de kust heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en relatief milde winters. Mild is het ‘s winters zeker niet als de gevreesde sterke noordoostenwind, de “burja” waait.

In de rest van het land heerst een continentaal klimaat met milde tot hete zomers en, met name in de bergen, koude winters. Het aantal uren zonneschijn verschilt van 1700 uur in Ljubljana tot 2300 uur in Portorož.

Gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1200–1400 mm. De meeste neerslag valt in het bergachtige noordwesten (ca. 3000 mm per jaar, in de winter meestal in de vorm van sneeuw), de minste in het oosten, in de Prekmurje (800 mm per jaar). De meeste regen valt in de maanden oktober en november, maar ook in mei en juni kan er nog veel neerslag vallen. Januari en februari zijn de droogste maanden.

De temperaturen kunnen in het binnenland variëren van -20°C in de winter voor de bergachtige gebieden tot 35°C in de zomer in de oostelijk gelegen vlakten en valleien. De gemiddelde temperatuur voor heel Slovenië is 21°C in augustus
en -2°C in januari. Aan de kust is de gemiddelde julitemperatuur 24°C.

Gegevens zijn afkomstig van onze partner: landenweb.com
 
  
 
Copyright © 1998/2015
       
disclaimer
 
CampingGids.com is een directe partner van Frankrijktoplist.nl en de CampingTop100.nl

Er zijn momenteel 1 bezoekers on-line.